Заради лъжите на Лена: Иде ударно поскъпване на парното! Ето от кога





Лена Бориславова е заблуждавала общественото мнение, категоричен е новият стар шеф на КЕВР Иван Иванов

Извънредно ново поскъпване на парното в София и страната може да стане факт от 1 януари 2023 г. заради рекордно високите цени на газа. Това прогнозира новият стар председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той посочи, че ръководената от него структура ще вземе всички възможни мерки това да не се случи, като се надяват и на успокояване на международните цени на синьото гориво.

Припомняме, че по-рано днес той се срещна с новия министър на енергетиката в служебния кабинет Росен Христов, за да обсъдят възможностите за компенсации на потребителите заради увеличението на цената на газа.
И в момента “Топлофикация София” продава топлоенергията на загуба, тъй като фактурира един мегават на 120 лв., а газът, който потребява, струва минимум двойно на дружеството и резултатът е, че то задлъжнява на “Булгаргаз”.

От своя страна “Булгаргаз” също вече няма резерви тъй като, за разлика от договора с “Газпром”, сега му се налага да предплаща заявените количества синьо гориво, обясни Иванов.

Има много голяма разлика между прогнозната годишна цена, обявена в решението на КЕВР от 120 лв. за мегаватчас, и предложената в заявлението на “Булгаргаз” за август – малко под 300 лв., допълни той. И посочи, че столичната топлофикация потребява близо една трета от количествата природен газ, които се внасят в страната.

Според експертите реалното поскъпване на парното поне в столицата трябва да е двойно, но заради социалния ефект това едва ли ще бъде позволено да се случи. Ако цените на газа обаче се запазят високи, може да се очаква извънредно увеличение на цената на парното с поне 35 на сто през януари.

Все пак експертите се въздържат от по-точни прогнози, тъй като освен от бизнес логиката, цената на парното и топлата вода зависят и от социалната политика на управляващите.

Каква ще е цената на газа за август ще стане окончателно ясно между 9-ти и 12-ти август, след открито заседание на КЕВР.
Иванов подчерта, че комисията няма много възможности да промени предложената от “Булгаргаз” цена и вероятно поскъпването ще е в рамките на предложените от държавното дружество 60 на сто увеличение до 297,89 лева за мегаватчас.

Иванов подчерта, че трябва да се търсят възможности за подписване на дългосрочни договори за доставки на природен газ, което би създало стабилност, предвидимост и спокойствие за бизнеса и битовите потребители.
В противен случай всеки месец ще се търси къде да се разтовари танкер с природен газ и ще се налага “Булгаргаз” да изкупува слотове и капацитет, което очевидно ще е с печалба за този, който ги продава и ще оскъпи доставките, обясни Иванов.

Председателят на КЕВР съобщи и, че чрез документи може да се докаже, че “Булгаргаз” са купували руски газ чрез посредник, плащайки с 20 евро по-скъпо, като това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е натрупало 500 млн. лв. загуба.

Той допълни, че пристигналия у нас втечен газ чрез танкерите е по-скъп в сравнение с доставките на синьото гориво по дългосрочните договори. И коментира, че твърденията на шефката на кабинета на бившия премиер Лена Бориславова, че тези доставки ще са на 4 пъти по-ниска цена са “заблуда на общественото мнение”.
Шефът на “Булгаргаз”: Говорим с „Газпром“ за възобновяване на доставките

Не е осигурено място, където да бъдат регазифицирани доставките на втечнен природен газ за ноември и декември.
Въпреки че в момента няма доставки на газ от “Газпром”, все още текат разговори. Не е ясно как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките.

Това заяви председателят на Съвета на директорите на “Булгаргаз” Иван Топчийски. Възможно е хипотетично да бъдат променени условията по договора с “Газпром”, който изтича в края на годината. “Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за “Булгаргаз” при промяна на условията”, обясни Топчийски.

Той коментира, че цената на втечнения газ силно се влияе от котировките в Европа и договарянето на доставки не е лесно, дори по дългосрочни договори. Както и че по-ниските 3-4 пъти цени на втечнения газ, за които говореше шефката на кабинета на бившия премиер Лена Бориславова били само хипотеза.

Топчийски подчерта, че офертата за новите танкери с втечнен газ, получена от кабинета “Петков”, е приета под условие.
“Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга.

Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е за последните два месеца, тъй като слотовете са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”.

Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества: Необходими са компенсации за топлофикациите
Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

Цената на парното в зависимост от цената на газа се изчислява доста сложно. Използват се математически модели. Цена на газа, по която е изчислена цената на парното от 1 юли, е 114,80 лв. за мегаватчас.

Цената на газа за август, предложена от “Булгаргаз”, вече е 297,89 лв. за мегаватчас. Това е два пъти и половина увеличение.

А газът е около 60-70 процента от всички разходи на топлофикациите. Това означава, че цената на парното трябва да скочи близо два пъти. Но е ясно, че това няма да се случи, защото цената на топлинната енергия се променя само още един път в регулаторния период и това обикновено е от 1 януари.

Така че, за абонатите до януари цената ще остане същата. Целият минус отива в топлофикациите и единственото спасение е да продължи системата за компенсирането им заради високите цени на газа, както работеше до месец май включително.

Това е начинът, по който топлофикациите ще оживеят и няма да се натоварват сметките на абонатите. Първи януари 2023 г. е твърде далеч, за да се правят прогнози.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

FOLLOW US ON

834248
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992