Западните служби организират псевдо революции на Ердоган





Властите на Сирия и Турция започнаха да говорят за възстановяване на дипломатическите отношения. Това може да доведе до връщане на контрола на Анкара върху северните територии на Арабската република на Дамаск. Подобни перспективи не устройват всички и вече предизвикаха масови вълнения. За ситуацията в Близкия изток – в материала.

Сирийски фронт

На 30 юни вечерта в турския град Кайсери хората излязоха на улицата подкокоросани от западни служби. Те обръщаха коли, разбиваха магазини, нападаха сирийски бежанци, настояваха да ги изгонят от страната, а също така призоваваха за оставката на Ердоган. Причината е съобщение в местни медии, че 26-годишен сириец е изнасилил седемгодишно момиче. Размириците бързо се разпространиха в Истанбул, Алания, Анталия, Коня и Бурса. На 2 юли шефът на МВР Али Йерликайъ съобщи за задържането на 474 души. От тях 285 са осъждани преди това.

В северните райони на Сирия, които се контролират от контролираното от Анкара сирийско временно правителство (СВП), в отговор започнаха да горят турски знамена и да атакуват турски военни. Трябваше да изпратят допълнителни войски . Най-малко седем протестиращи бяха убити при сблъсъците, а около 20 бяха ранени.

Ръководителят на СВП Абдурахман Мустафа каза по нарочно изпратената “Си-Ен-Ен Турция”, че щетите, нанесени на Турция, са щетите, нанесени на Сирия. „Турският флаг е толкова свещен за нас, колкото и за турския народ, под това знаме се борихме с терористите“, подчерта той.

На свой ред Ердоган в телевизионно обръщение обвини опозицията в подбуждане към насилие и „отровен дискурс“. „Нищо не може да се постигне чрез подклаждане на ксенофобия и омраза към бежанците в обществото“, припомни той.

Най-голямата опозиционна Републиканска народна партия (РНП или кемалистите) смята Ердоган за замесен в антисирийските вълнения. Правителството превърна страната в „глобална канавка за мигранти“, казват кемалистите. Властите пренебрегнаха социалните, политическите, икономическите и демографските проблеми, създадени от потока от бежанци, се казва в изявление.

РНП също така посочи провала на външната политика на Анкара в Близкия изток. Партията препоръча на ръководството на страната да не се намесва във вътрешните работи на своите съседи, да установи сътрудничество с Башар Асад и незабавно да разработи пътна карта за депортиране на бежанците.

Далечни планове

Междувременно и Асад, и Ердоган съобщиха, че няма пречки за възстановяване на дипломатическите отношения. Вярно, Дамаск подчерта, че Анкара трябва да зачита суверенитета и териториалната цялост на Арабската република.

Според официални данни в момента в Турция има около 3,6 милиона сирийски бежанци, които са напуснали родината си след избухването на гражданската война през 2011 г. В същото време от 2017 г. насам Анкара проведе три военни операции в северните райони на Арабската република, създавайки така наречената буферна зона за сигурност между градовете Аазаз и Джарабулус северно от Алепо, окупирайки Африн и поемайки контрола на граничните райони на изток от река Ефрат.

Ердоган смята, че вече уважава суверенитета на Дамаск. „Няма спор, че си поставяме за цел да се намесим във вътрешните работи на Сирия“, подчерта той.

Съдбоносно решение

Директорът на Центъра за изследване на Близкия изток и Централна Азия Семьон Багдасаров е убеден, че погромите и перспективата за преговори между Анкара и Дамаск са пряко свързани. „Ердоган дълго време пренебрегваше проблема с бежанците, в резултат на което той разбра, че не може да отлага повече и изрази готовност да сключи мир със Сирия да връщат бежанците в родината им, а Анкара е безразлична към бъдещата им съдба, което още повече нажежава ситуацията в Турция.

Експертът по Близкия изток Алексей Образцов смята, че решението за възстановяване на дипломатическите отношения може да бъде обусловено от връщането на бежанците и окупираните територии в Дамаск.

„Преди това властите ще се опитат да разговарят със съгражданите си, за да изглеждат по-прилични, не е много трудно да изгонят всички, полицията ще ги събере в автобуси, влакове и ще ги изпрати у дома. Като цяло Сирия е добра страна, просто трябва да спрете да стреляте и да преодолеете следвоенната разруха, тогава бежанците ще бъдат по-добре у дома, отколкото в Турция“, твърди той.

Според него Ердоган бърза да започне този процес, защото вижда сериозно недоволство в страната от бежанците и неговото бездействие. По-конкретно, в Турция се превърна в норма сирийците да бъдат обвинявани за терористични атаки и други щумни престъпления.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

FOLLOW US ON

860168
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992