И Цацаров изтрещя





Цацаров обвини назначена от Радев в несъвместимост, президентът му каза да чете закона

Ръководената от Сотир Цацаров Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество откри несъвместимост при назначаването от президента Румен Радев на най-новия член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова.

Проверката, която е по сигнал на председателя на СЕМ Бетина Жотева, е установила, че при издаването на указа на президента за назначението й Соня Момчилова е била едноличен собственик на капитала на търговското дружество “План Це”. В деня на подписване на указа – 27 юли т.г., тя е взела решение за приемане на сътрудник в дружеството, а три дни по-късно му е прехвърлила с договор за покупко-продажба всички свои дялове. Промяната е вписана в Търговския регистър на 5 август, като в същия ден Соня Момчилова подава декларации, че отговаря на изискванията за поста и няма частен интерес по смисъла на антикорупционния закон.

Според решение на комисията, макар и към деня на подписването на документите несъвместимостта да е била отстранена, при назначаването на Момчилова тя е била налице. В съобщението се посочва, че се изпраща сигнал до държавния глава като орган по назначаването.

“Соня Момчилова е встъпила в длъжност като член на СЕМ след отстраняването на всички несъвместимости за заемането на този пост. Законът за радиото и телевизията прави ясно разграничение между назначаването и встъпването в длъжност”, се посочва в позиция на “Дондуков” 2 в отговор на въпроси на “Дневник” по казуса.

По-късно от СЕМ информираха, че към встъпването си в Соня Момчилова отговаря на изискванията по Закона за радиото и телевизията. В съобщението е потвърдена датата 5 август за встъпване в длъжност.

След това – малко след 16 часа, от антикорупционната комисия съобщиха, че преценката им е направена на база на информация, че указът е от 27 юли и становище от СЕМ, в което се казва, че съветът не е издавал никакви актове, в т.ч. споразумения, акт за встъпване или други, свързани със Соня Момчилова.







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

FOLLOW US ON

841390
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992