Свършиха лекарствата в България





<<<Дефицитът на лекарствата стана страшен, депутати свикват спешни срещи>>>

<<<ДеБилите се заеха да нищят проблема, майки готвят бунт срещу служебната власт заради липсващи антибиотици>>>

<<<Защо не заменяме оръжия за лекарства или “политиците” ни са чак толкова тъпи???>>>

Задълбочаващата се криза с лекарствата стигна до Народното събрание. От няколко месеца в аптечната мрежа в страната липсват всевъзможни медикаменти за лечение включително на деца, което накара групата на Демократична България в лицето на Елисавета Белобрадова, Кремена Кунева и бившия министър на електронното управление Божидар Божанов да започнат да нищят темата с редица въпроси към служебната изпълнителна власт.

Междувременно в социалните мрежи майки на малки деца, попаднали в лапите на вирусите, алармират за фрапираща липса на основни лекарства – в това число температуропонижаващи, суспензии за инхалации при астматици, както и антибиотици.

Справка на Lupa.bg в няколко столични аптеки показва, че в последните седмици започва масово свършване на антибиотиците за деца, на фона на настъпващата стрептококова епидемия в детските градини и училища, почернила Великобритания с 16 смъртни случая на малчугани само за последните 20 дни. В същото време суспензиите за бактериите у нас са ограничени и някои от групите антибиотици вече липсват по складовете. Популярни антипиретици също трудно се намират, а родители започнаха да се презапасяват с по няколко опаковки.

Същото касае и пациенти, приемащи медикаменти по т.нар. зелени рецепти. Там също от месеци липсват основни и популярни лекарства, а вносът е силно ограничен. Опитите на медията ни да се свърже с някои от компаниите, произвеждащи медикаментите, удари на камък.

Нито представителството на Файзер, нито това на ГлаксоСмитКлайн, нито на АстраЗенека не отговори на запитванията ни, многократно отправени. Същото важи и за един от големите вносители и дистрибутори в аптечната мрежа – “Фьоникс Фарма”. И това на фона на неотговарящите на стационарните телефони представители на връзките с обществеността на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Той вече е заявил пред ресорната комисия в НС, че щял да изготви алгоритъм за действие и конкретни стъпки за минимизиране на последствията от лекарствения дефицит. Но през това време хиляди деца, нуждаещи се от инхалации, повалени от куп коварни вируси, включително RSV, аденовируси, шарки, бактериози, риновируси, парагрип, настъпваща инфлуенца и ковид остават без адекватно лечение.

Оказва се, например, и че част от препаратите, налични по складовете, са изтеглени от там за болничните аптеки. Това касае и приемът на нискодозови хепарин, от който множество бременни жени с проблеми на коагулацията като тромбофилия се нуждаят, за да износят плодовете в утробите си.

Депутатката от ДБ Кремена Кунева съобщи този следобед, че в четвъртък предстои среща със заместника на Меджидиев – д-р Александър Златанов по темата. “Въпросите към МЗ по реда на Парламентарния контрол са ясни, но освен да се питаме какво не е наред и правим ли нещо, смятам за изключително важно незабавното оперативно действие за решаване на проблема”, уточни тя.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

FOLLOW US ON

839550
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992