САЩ очакват ядрена атака над 6 американски града





Ядрена атака най-вероятно ще бъде насочена към един от тези 6 американски града, но експерт казва, че никой от тях не е подготвен

Ядрена атака на територията на САЩ най-вероятно ще бъде насочена към един от тези шест града: Ню Йорк, Чикаго, Хюстън, Лос Анджелис, Сан Франциско или Вашингтон, окръг Колумбия.

Но експерт по обществено здраве казва, че всеки от тези градове би се затруднил да осигури спешни услуги на ранените.

Градовете също така вече нямат определени убежища за защита на хората от радиация.

Шансът ядрена бомба да удари град в САЩ е малък, но ядрените експерти казват, че не е изключено.

Ядрена атака в голям градски район е един от 15-те сценария на бедствия, за които Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ има стратегия за извънредни ситуации. Планът на агенцията включва разполагане на лица за първа помощ, незабавно осигуряване на подслон за евакуираните и обеззаразяване на жертвите, които са били изложени на радиация.

За обикновените граждани FEMA има няколко прости съвета: Влезте вътре, останете вътре и следете.

Но според Ъруин Редленър, експерт по обществено здраве в Колумбийския университет, който специализира в подготовката за бедствия, тези федерални насоки не са достатъчни, за да подготвят град за ядрена атака.

„Няма нито една юрисдикция в Америка, която да има нещо, което да се доближава до адекватен план за справяне с ядрена детонация“, каза той.

Това включва шестте градски района, които според Редленър са най-вероятните цели на ядрена атака: Ню Йорк, Чикаго, Хюстън, Лос Анджелис, Сан Франциско и Вашингтон. Тези градове са не само едни от най-големите и гъсто населени в страната, но и дом на критична инфраструктура (като енергийни централи, финансови центрове, държавни съоръжения и системи за безжично предаване), които са жизненоважни за сигурността на САЩ.

Всеки град има уебсайт за управление на извънредни ситуации, който информира гражданите какво да правят при криза, но повечето от тези сайтове (с изключение на Ел Ей и Ню Йорк) не споменават директно ядрена атака. Това затруднява жителите да се научат как да се защитават, ако бомба удари някой от тези градове.

„Това няма да е краят на живота, какъвто го познаваме“, каза Редленър за този сценарий. „Това би било просто ужасяващо, катастрофално бедствие с много, много неизвестни и каскадни последици.“
Градовете може да се затруднят да осигурят спешни услуги след ядрен удар

Ядрените бомби могат да произведат облаци от прах и подобни на пясък радиоактивни частици, които се разпръскват в атмосферата – това, което се нарича ядрени утайки. Излагането на тези отлагания може да доведе до радиационно отравяне, което може да увреди клетките на тялото и да се окаже фатално.

Отломките отнемат поне 15 минути, за да достигнат нивото на земята след експлозия, така че реакцията на човек през този период може да бъде въпрос на живот и смърт. Хората могат да се предпазят от радиоактивни отпадъци, като незабавно потърсят убежище в центъра или в мазето на тухлена стоманена или бетонна сграда — за предпочитане без прозорци.

„Малко информация може да спаси много животи“, каза пред Business Insider Брук Будмайер, здравен физик в Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“. Buddemeier съветва мениджърите при извънредни ситуации как да защитят населението от ядрени атаки.

„Ако можем просто да вкараме хората вътре, можем значително да намалим излагането им“, каза той.

Най-важният сценарий, за който трябва да се подготвите, според Редленър, не е тотална ядрена война, а единична ядрена експлозия като изстрелване на ракета от Северна Корея. Точно сега, каза той, севернокорейските ракети са в състояние да достигнат Аляска или Хавай, но скоро биха могли да достигнат градове по западното крайбрежие.

Друг източник на атака може да бъде ядрено устройство, което е създадено, закупено или откраднато от терористична организация. Всичките шест града, идентифицирани от Редленър, са изброени като зони от “Tier 1″ от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, което означава, че се считат за места, където терористична атака би причинила най-голямо опустошение.

„Няма безопасен град“, каза Редленър. „В Ню Йорк детонацията на бомба с размерите на Хирошима или дори малко по-малка може да има между 50 000 и 100 000 смъртни случая – в зависимост от времето на деня и мястото, където се е случило действието – и стотици хиляди хора да бъдат ранени .”

Ядрена атака в Ню Йорк

Оценка на щетите от 15 килотона експлозия в Ню Йорк. Топлинното излъчване може да доведе до изгаряния от трета степен, докато въздушен взрив може да убие хора и да събори жилищни сгради. Nukemap 2.65/Alex Wellerstein/Google Earth/Business Insider

Някои оценки са дори по-високи. Данни от Алекс Уелърщайн, историк на ядрените оръжия в Технологичния институт Стивънс, показват, че експлозия от 15 килотона (като тази в Хирошима) би довела до повече от 225 000 смъртни случая и 610 000 ранени в Ню Йорк.

При тези обстоятелства дори целият щат Ню Йорк нямаше да има достатъчно болнични легла, за да обслужва ранените.

„Щатът Ню Йорк има 40 000 болнични легла, почти всички от които са заети през цялото време“, каза Редленър.

Той също така изрази загриженост за това какво може да се случи с екипите за спешна помощ, които се опитаха да помогнат.

„Наистина ли ще наредим на войските на Националната гвардия или на американските войници да отидат в силно радиоактивни зони? Ще накараме ли шофьори на автобуси да влязат и да вземат хора, за да ги отведат на безопасно място?“ той каза. “Всеки стратегически или тактически отговор е изпълнен с неадекватност.”

Големите градове нямат определени убежища

През 1961 г., в разгара на Студената война, САЩ стартираха Програмата на общността за убежище от радиоактивни отпадъци, която определи безопасни места за скриване след ядрена атака в градове в цялата страна. Повечето убежища бяха на горните етажи на високите сгради, така че те трябваше да предпазват хората само от радиация, а не от самия взрив.

Градовете бяха отговорни за снабдяването на тези приюти с храна и санитарни условия и медицински консумативи, платени от федералното правителство. По времето, когато финансирането за програмата изтече през 70-те години на миналия век, Ню Йорк е определил 18 000 убежища за защита на до 11 милиона души.

През 2017 г. властите в Ню Йорк започнаха да премахват жълтите знаци, които някога са маркирали тези приюти, за да избегнат погрешното схващане, че те все още са активни.

Редленър каза, че има причина приютите вече да не съществуват: Големи градове като Ню Йорк и Сан Франциско се нуждаят от по-достъпни жилища, което затруднява градските власти да оправдаят резервирането на място за храна и медицински консумативи.

„Можете ли да си представите държавен служител да пази сградите непокътнати за убежища, когато пазарът на недвижими имоти е толкова стегнат?“ Редленър каза.

„Това е част от нашата реалност на 21-ви век“

Редленър каза, че много градски власти се притесняват, че дори предлагането на планове за реакция при ядрена експлозия може да предизвика паника сред жителите.

„Сред държавните служители има страх, че ако излязат и публично кажат „Това е, което трябва да знаете в случай на ядрена атака“, тогава много хора ще се страхуват, че кметът знае нещо, което обществеността не знае“, той казах.

Но образованието на обществеността не трябва да е страшно, каза Buddemeier.

„Добрата новина е, че „Влезте вътре, останете вътре, останете на линия“ все още работи“, каза той. „Оприличавам го някак на „Спри, пусни и се претърколи“. Ако дрехите ви се запалят, това е, което трябва да направите. Надяваме се, че това не ви кара да се страхувате от пожар, но ви дава възможност да предприемете действия, за да спасите живота си.”

И двамата експерти се съгласиха, че за да бъде подготвен град за ядрена атака, той трябва да признае, че такава атака е възможна – дори ако заплахата е далечна.

„Това е част от нашата реалност на 21-ви век“, каза Редленър. „Извиних се на децата и внуците си, че оставих света в такава ужасна бъркотия, но сега е каквото е.“

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

FOLLOW US ON

841260
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992