С доставката на боеприпаси с обеднен уран на Украйна, САЩ започват “ядрена война от категория





Американците оповестиха, че в своите танкове “Ейбрамс” е решили да прехвърлят снаряди с обеднен уран на Украйна.

Руското посолство в САЩ нарече това “показател за безчовечност”. Всички много добре знаят, че при взривяването на боеприпаса се образува подвижен радиоактивен облак. Малките частици уран се утаяват в белите дробове, хранопровода, натрупват се в бъбреците и черния дроб и предизвикват злокачествени тумори. И това е само част от бедите. Възникват и други въпроси.

Ние отговаряме на тях.

1. Защо американците ще предоставят на Украйна боеприпаси с обеднен уран?

Причината е елементарна и тя е меркантилна. САЩ много се страхуват, че техните “Ейбрамс” ще бъдат разбити в украинския конфликт и ще отстъпят на руските танкове. Това би нанесло тежък удар по техния надут “имидж”. Нещо подобно вече се случи с германските “Леопарди” и британските “Чалънджъри” – те горят в Запорожките степи като сухи съчки. Кой ще ги купи след това? Това неминуемо ще се отрази на поръчките за такива танкове и ще удари по отбранителната промишленост на Германия, Великобритания и САЩ.

Ето защо Америка иска по някакъв начин да подсили “Ейбрамс” със снаряди от обеднен уран. Очакванията са, че те ще могат по-лесно да пробиват броните на руските танкове.

2. От кога се използват снаряди с обеднен уран?

За първи път те са използвани от американската армия през 90-те години на миналия век и се оказаха много ефективни. Уранът е тежък и здрав. Твърдостта му е многократно по-добра от тази на стоманата. Във вътрешността на снаряда е поставен уранов “пирон”, който благодарение на твърдостта и енергията си е в състояние да пробие почти всяка броня, която не може да бъде пробита от конвенционалните боеприпаси.

Урановите снаряди са използвани от американците в Ирак, Косово, Сърбия и Персийския залив. След бомбардирането на Сърбия с уранови бомби броят на случаите на рак там се е увеличил 3 пъти! И до ден днешен той е 2,5 пъти по-висок от средния.

Установена е и повишена заболеваемост от рак при военнослужещите, които са работили с уранови снаряди. В крайна сметка тези снаряди, освен уран, съдържат живак, бисмут и олово.

Дори според най-предпазливите оценки САЩ са използвали 300 тона уранови боеприпаси само по време на войната в Залива.

3. Какво е въздействието на урана върху човешкия организъм?

Вдишването на прах от обеднен уран или проникването през рани води до радиационно увреждане. По време на експлозията на всеки подобен снаряд, уранът се раздробява на прах и замърсява околната среда. Най-вероятните заболявания, причинени от уран, са:

Рак, кожни заболявания, бъбречна недостатъчност, увреждане на черния дроб.

Друга опасност е, че урановият прах от експлозията попада в почвата и водата. Земята става неизползваема. Зърното, слънчогледът, плодовете и зеленчуците, отглеждани върху нея, стават радиоактивни.

4. Имат ли урановите снаряди “правен статут”?

В приложението към Конвенцията за забрана на химическите оръжия обедненият уран се счита за “ядрен материал от категория 2”. За него са предписани специални параметри на транспортиране и съхранение. Експертите твърдят, че урановите оръжия са сравнително ново явление, така че все още няма сериозен договор или забрана за тях. Някои смятат урановите снаряди за ядрени оръжия, докато други ги разглеждат само условно като такива. ООН е против използването им, но американците убеждават всички, че рисковете не са големи.

Но ето че в Ирак (където американската армия използва уран) е проведено изследване на 100 бременни жени: 53 от тях са родили нормални деца, а 47 са имали деца с аномалии и са починали. Средната концентрация на уран в кръвта на майките и на мъртвите, деформирани деца, е била два пъти по-висока от тази на нормалните, живи деца.

Снарядите с обеднен уран са използвани за първи път от американската армия през 90-те години на ХХ век

5. Армиите на кои държави имат на въоръжение снаряди с обеднен уран?

Това са САЩ, Русия, Великобритания, Индия, Пакистан, Франция и Китай. Има и други държави, които са закупили такива снаряди – Бахрейн, Израел, Йордания, Тайван, Саудитска Арабия, Турция.

Но Русия, която разполага с боеприпаси от този вид, никога не ги е използвала.

Лондон, още преди Вашингтон, успя да “сподели” с Киев уранови снаряди (за танковете “Чаланджър”, което така или иначе не ги спасява – те изгарят).

Между другото, британските войници в Косово съдят своето министерство на отбраната за заболявания, които приписват на урановите снаряди. Екипите за разминиране в Косово са инструктирани от НАТО да “внимават” и да не се качват върху поразените бронирани машини. Възможно е по тях да има следи от уран. Разчистването му е практически невъзможно, а замърсяването се отразява генетично на поколенията.

В секретен доклад на ООН, изтекъл през май 1999 г. по време на бомбардировките на Югославия, ясно се казва: “Този тип боеприпаси са ядрени отпадъци и използването им е много опасно и вредно”. ООН препоръчва да се прекрати достъпът до тях.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

FOLLOW US ON

841382
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992