Западните разузнавания нареждат на своите агенти да приемат зърното





Има политическа сделка за вноса на зърно от Украйна, която ще се отрази тежко

Министърът на земеделието вероятно ще подаде оставка, смята той

“Има политическа сделка, която ще се отрази много тежко на зърнопроизводителите, а и не само на тях. Тя е извън икономиката, а е чисто политическа. … Съмнявам се, че министърът на земеделието ще приеме излизане от петорката (страни от ЕС – България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) и решенията за съхраняване на нашите земеделски производители. Познавам го, ще подаде оставка”. Това каза доц. д-р Огнян Боюклиев, агроексперт от Института за икономически изследвания на БАН, по повод идеята да се отмени забраната за внос на украинско зърно у нас.

На практика с това решение ние предаваме тези страни, с които се съгласихме относно вноса на украинското зърно, оттук натакък никой няма да ни вярва, допълни той.

Днес стана ясно, че МС готви предложение за отпадане на тази забраната след 15 септември. В подкрепа се изказа премиерът с аргумента, че освобождаването на вноса ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията у нас, което ще подпомогне хората с най-ниски доходи и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ.

От своя страна земеделският министър Кирил Вътев остана изненадан и заяви, че с него не е говорено по темата и не е запознат с проекторешението.

Според Боюклиев Русия води коварна борба не само на фронта в Украйна, а и на международните пазари: “Унищожаването на пристанищата, на инфраструктурата на Украйна води до това, че Украйна не може да изнася зърно за трети страни”.

Пред БНР той посочи, че ако се внася евтино зърно, трябва да се каже какво е и откъде е вносът: “Ако го вкарват трябва да има съответен контрол, който в момента го няма”.

“Влиза евтино зърно, което ще залее страната, поставя се въпросът за качеството – то не отговоря на европейските изисквания, украинците използват ГМО, торове, сортове, да не говорим, че се води война, че има обогатен уран”, изброи Боюклиев.

Той допълни, че до 2025 година трябва да има пълна проследяемост по цялата верига на производство – трябва да знаем от какво зърно се произвежда хлябът и брашното ни.

Според него реколтата в цяла Европа е такава, че борсовите цени ще си останат високи и ще се качват.

“Цените растат и в Германия, и във Франция. Няма как да стане в България с евтино зърно (за фураж за животните) да поевтинее млякото и месото. Абсурд е! Но това, което преживяхме, няма как да се повтори. Плавно ще се вдигат цените”, смята той.

Експертът подчерта, че трябва да се обърне внимание и на качеството:

“Транспортираш домати от 3 хил. км и го вкарваш в хранителните вери. Съвсем друго е, ако този домат е произведен днес и утре е в чинията на потребителя и е традиционен български сорт”, каза той.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

FOLLOW US ON

841081
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992