НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ: Таксита политат в небето!





От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но един оператор твърди, че те най-накрая са близо до реалността – първо в САЩ, а след това в Обединените арабски емирства и Индия.

“Това, което преди смятахме за научна фантастика, сега е научен факт”, казва Били Нолен, главен директор по безопасността на Archer Aviation, пред АФП на авиошоуто в Дубай.

“Това се случва, то е реално и ще го видите на пазара през 2025 г.”

От години се появяват съобщения за футуристични самолети, които превозват пътници над градовете – и техните задръстени от автомобили пътища – и предизвикват образи от анимационния филм “Джетсън” от 60-те години на миналия век.

И все пак регулаторното одобрение от Федералната авиационна администрация на САЩ за Midnight на Archer, четириместен самолет с електрическо задвижване за вертикално излитане и кацане (eVTOL), се очаква още през 2025 г.

Това ще доведе до “почти едновременна” сертификация в ОАЕ, казва Нихил Гоел, главен търговски директор на Archer, сред чиито основни спонсори е Mubadala, емиратски държавен инвестиционен фонд.

Очаква се полетите в ОАЕ да започнат през 2026 г. по два първоначални маршрута: от летище Дубай до елитния квартал Палм и от летище Абу Даби до Корниш в центъра на града.

“Очакваме търсенето да бъде по-голямо, отколкото можем да посрещнем. Цените в началото ще бъдат сравнително високи”, казва Гоел. “Но след това с течение на времето ще разположим стотици самолети в ОАЕ, (което) също ще намали значително цената.” В същото време ще започнат полети в Ню Делхи, Мумбай и Бангалор, каза Гоел, наричайки Индия “наистина, наистина голям пазар за нас”.

Напълно нулеви емисии

В момента в Калифорния се провеждат изпитателни полети за Midnight на Archer, а конкурентната фирма Joby извърши първите си експериментални пътувания в Ню Йорк.

Midnight има дузина витла – независимо свързани и захранвани, за да се сведе до минимум рискът от “катастрофална” повреда – и крило, което му позволява да се рее в случай, че вече не може да се задържи във въздуха.

Той ще може да се презарежда напълно за шест или седем минути, които са необходими за смяна на пътниците между пътуванията, а максималният му пробег в момента е около 160 километра при скорост около 240 километра в час.

Управлението на самолета е лесно, каза Гоел, който настоя, че 12-годишно дете в симулатор може да го научи за 20 минути.

Полетите ще се резервират като споделени пътувания и първоначално ще струват около 4-5 долара на пътническа миля, а след около дветри години ще намалеят наполовина, добави Гоел.

Тъй като летящите таксита обслужват съществуващи хеликоптерни маршрути – и теоретично са по-безопасни, по-евтини и по-екологични от хеликоптерите – има значителна възможност за разширяване на дейността, казва компанията.

“Разработихме този бизнес казус за работа в градска среда, например от летището до центъра на града”, каза Голен, главен директор по безопасността. “Той е с напълно нулеви емисии, напълно устойчив, екологичен, има около 100 пъти по-малък шумов подпис от конвенционален хеликоптер. “Така че той е много приятелски настроен и към съседите.”

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

FOLLOW US ON

834794
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992