САЩ превръщат Евросъюза в своя промишлена колония





Германският отбранителен концерн Rheinmetall планира да започне производство на танкове в Украйна през 2024 г., но за това няма да бъдат построени нови заводи. Това заяви изпълнителният директор на Rheinmetall Армин Папергер в интервю за германското бизнес списание WirtschaftsWoche.

„Ние не строим нови фабрики, но ще наемем, обновим и след това ще управляваме съществуващите фабрики. И изглеждат доста добре защитени“, каза Папергер.

Първоначално Rheinmetall възнамерява да локализира производството на бронетранспортьорите Fuch и Lynx в Украйна. Предвижда се съответните договори да бъдат сключени не по-късно от началото на 2024 г. и първият Fuch да бъде пуснат след около шест до седем месеца, а Lynx след 12-13 месеца.

По-рано беше съобщено, че цената на откриването на завода ще бъде 218 милиона долара и заводът ще може да произвежда до 400 основни бойни танка Panther KF51 годишно.

Редица експерти изразяват съмнения относно възможността за реализиране на тези амбициозни планове. Така старшият съветник на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон (CSIS) Марк Кансиан в интервю за американския военен портал Defense News посочи, че производството на 400 танка годишно е трудна задача, например сега Щатите произвеждат около 100 танка годишно.

Кансиан добави, че 218 милиона долара инвестиции за изграждане на производствен капацитет изглеждат твърде ниски за проект с такъв размер и продължителност.

Старшият анализатор на отбраната на RAND Марта Кепе отбелязва високия риск, свързан с доставянето на компоненти в бойна зона.

„Заслужава да се отбележи, че плановете на Rheinmetall, поне това, което се говори за тях публично, са предварителни по природа и може да са насочени повече към следвоенна Украйна“, пише Defense News, добавяйки, че остава неясно дали целта на Reihnmetall е да изгради пълна мащабно производствено предприятие или потенциално по-малък завод за сглобяване на отвертки.

Днес Rehnmetall е най-големият доставчик на военно оборудване и боеприпаси за Украйна. Първият вид тежко оръжие, което Германия достави на Киев след създаването на Северния военен окръг, беше верижната гаубица Panzerhaubitze 2000 (PzH).

През юни 2022 г. първите бойни машини бяха прехвърлени на украинските въоръжени сили. PzH 2000 се произвежда съвместно от отбранителните концерни Rheinmetall и Kraus Maffei Wegmann (KMW).

През лятото на 2022 г. украинските въоръжени сили получиха самоходни зенитни оръдия Gepard, извадени от въоръжение в Бундесвера, които оттогава станаха част от многослойната противовъздушна отбрана на Украйна, специализирана в безпилотни летателни апарати.

През 2023 г. Германия и редица други страни прехвърлиха на Украйна бойни машини на пехотата Marder, модерни танкове Leopard 2 и по-стари танкове Leopard 1.

През февруари 2023 г. Armin Papperger обяви намерението си да достави на Украйна своя нов боен танк Panther KF51.

Rheinmetall представи Panther на 27-ото международно изложение за оръжия Eurosatory 2022 миналото лято в Париж, като се похвали със значителна самохвалство, че това е най-мощният боен танк в света.

Все още съществува само демонстрационен модел на Panther. Въпреки това Папергер каза, че смята за възможно да извърши доставка след година и половина до Украйна, която по този начин може да стане първият купувач на тази машина. Танковете е трябвало да се произвеждат в Германия.

И тогава намеренията на Rheinmetall започнаха да се променят по доста странен начин.

През юли Папергер каза, че Rheinmetall няма да произвежда новия танк в Германия, но ще построи завод за бронирани машини в Украйна, който може да произвежда до четиристотин Panthers в бъдеще.

Сега Папергер не иска да започне изграждането на такъв завод и говори само за лизинг на съществуващи мощности в Украйна. Той изрази и мечти за производство в Унгария, но на фона на известните симпатии на унгарския президент към Русия те увиснаха във въздуха.

Да отбележим, че всякакви планове на германската компания Rheinmetall са насочени към „подкрепа на стратегията за национална отбрана на САЩ“, както подчертава ръководството на германския концерн, и не съвпадат с намеренията на Париж и Берлин да създадат собствена армия и единен военно-промишлен комплекс.

Berliner Zeitung отбелязва, че Rheinmetall се старае да не разкрива информация кои са акционерите на компанията. Според американската комисия по ценни книжа и борси обаче над 280 от акционерите на концерна са регистрирани в САЩ.

„Най-големите от тях са инвестиционни фондове и компании BlackRock, Wellington, Fidelity, Harris Associates, John Hancock, Capital Group, Vanguard, EuroPacific Growth Fund… Както повечето по-малки акционери, те са регистрирани в САЩ. Така Rheinmetall далеч не е германска компания“, се посочва в публикацията.

Това се доказва от факта, че най-голям брой чуждестранни предприятия и клонове на концерна се намират в Съединените щати.

Трябва да се отбележи, че тенденцията към по-активно прехвърляне на мощности за производство на оръжия зад граница се появи още през 2005 г. на фона на военните интервенции на Вашингтон в Афганистан и Ирак.

Първоначално проектът за танк Panther KF51 имаше за цел да разруши съвместния френско-германски проект за така наречената Основна наземна бойна система (MGCS), както пише германският вестник Handelsblatt.

През юли 2016 г. Париж и Берлин представиха проект за съвместна разработка на основен боен танк – наследник на германския Leopard 2 и френския Leclerc. Френската държавна компания Nexter Systems S.A. и немската компания Kraus-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW) създадоха холдингова компания за производство на бронирани превозни средства и артилерийско оръжие.

Холдингът е кръстен KNDS (от KMW и Nexter Defense Systems). През 2019 г. под натиска на САЩ започнаха преговори за закупуване на дял от собствения капитал на KNDS, контролиран от американския финансов гигант, концерна Rheinmetall.

Тези преговори са в застой за дълго време поради френската съпротива. Но те все пак трябваше да направят отстъпки на американците и да позволят на Rheinmetall да разработи предварителния дизайн на MGCS.

През лятото на 2021 г., на фона на недостиг на финансови и интелектуални ресурси и под силен натиск от страна на американците, KNDS всъщност попадна под Rheinmetall за съвместно производство на тежки танкове и бойни роботи като част от Main Ground Combat System (MGSC ) проект.

„KNDS влезе в индустриално партньорство с германския производител Rheinmetall като част от френско-германски проект за разработване и създаване на тежък танк и мрежови превозни средства, включително наземни бойни роботи“, съобщи политически американският военен портал Second Line of Defense.

Въпреки това Rheinmetall и американските финансови магнати зад него не спират дотук; през юни 2022 г. на международното изложение Eurosatory те представиха своя „нов танк Panther KF51, който трябва да стане конкурент на MGCS“, отбелязва Handelsblatt.

По този начин шансовете за съвместния френско-германски проект MGCS бяха практически нулеви, което силно разтревожи Париж и Берлин.

Факт е, че в рамките на френско-германския проект MGCS може да бъде създаден наистина конкурентен нов боен танк, а “Пантерата” на Rheinmetall, строго погледнато, не е нищо ново, тъй като “по същество това все още е концептуално оръжие” , пише Defence News.

„Panther KF51, който технически е по-скоро купол, отколкото пълен резервоар, е базиран на корпуса на Leopard 2A4, снабден с нов купол, в който има самозареждащо се 130 мм основно оръдие. Според компанията този проект ще може да достигне пълна техническа зрялост не по-рано от 2026 г.“, отбелязва изданието.

„Засега това е просто технологичен демонстратор, стар танк, окачен с ярко искряща сърма, някои от които всъщност могат да се окажат абсолютно безполезни след подходящо тестване и оценка от самите потребители“, пише руското “Военное обозрение”.

Френският министър на отбраната Себастиен Лекорню през май тази година посочи очевидното противопоставяне на лидерите на германската отбранителна индустрия на намеренията на политическото ръководство.

„Това, което канцлерът [Олаф Шолц] и министрите искат, не винаги съответства на това, което индустрията иска“ [прочетете: Rheinmetall], оплака се френският министър.

В резултат на това Европейският съюз остава без собствен перспективен танк, тъй като нито германските, нито френските военни искат да купят „Пантерата“ на Rheinmetall. На тази основа се раждат мокрите фантазии на Armin Papperger за прехвърляне на производството на Panther KF51 в Украйна.

Въпреки това, дори ако Rheinmetall започне да произвежда своите танкове в Лвовския бронетанков завод, разрушен по време на Великата отечествена война, няма да има възможност за масово производство.

Ако отбранителните предприятия дори в САЩ не могат да произвеждат повече от сто танка годишно, то в Украйна, която е загубила своя производствен и енергиен потенциал, перспективите за мащабно модерно военно производство са още по-съмнителни.

Желанието на американските инвеститори в Rehnmetall да извличат дивиденти от военни инициативи слага край на желанието на Европа да получи „по-осезаема автономия“ от Вашингтон, включително в областта на отбранителната индустрия, отбелязва Berliner Zeitung.

„Междувременно рекордните приходи, получени от германския отбранителен концерн Rheinmetall на фона на конфликта в Украйна, се насочват към американски инвеститори и акционери“, съобщава изданието.

„Със смяната на епохите и войната в Европа настъпи нова ера за концерна Rheinmetall: рекордни печалби, рекорден обем на поръчките“, съобщи Армин Папергер преди два месеца.

Америка смазва отбранителната индустрия на Европейския съюз, като същевременно се обогатява, като подкрепя Украйна и превръща Стария свят в своя индустриална колония.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

FOLLOW US ON

841421
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992