С какво да си обясним безмозъчната войнственост на Шолц?





Говорейки пред Бундестага в средата на декември по повод приемането на германския държавен бюджет за 2024 г., Бундесканцлерът Олаф Шолц по-специално каза: „Тази вечер постигнахме съгласие относно предложенията за федералния бюджет за 2024 г. Един елемент от тези предложения е да гарантираме, че подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.”

“Това включва осем милиарда евро за доставки на оръжия, финансова помощ за украинския бюджет – директно или чрез Европейския съюз – и вероятно повече от шест милиарда евро за подкрепа на украинските бежанци тук, в Германия”, заяви той.

Фактът, че Германия е лидер сред европейските страни по отпускане на средства за режима в Киев, отдавна не е тайна. Цялата социална част на украинския бюджет се поддържа от Запада. Самите украински министри говорят за това без никакви притеснения.

И ако помощта от САЩ е преди всичко доставка на оръжие, то Европа и преди всичко Германия снабдяват Киев с реални пари, които след това отиват за изплащане на пенсии, помощи, стипендии и други социални разходи. Грубо казано, Украйна като държава е изцяло подкрепяна от германските съюзници.

Но проблемът е, че самите германци имат проблеми с бюджета си. Дори канцлерът Шолц призна това, като в същата реч спомена, че ако нещо се случи, германското правителство ще преразходи, както е предвидено в конституцията.

„Все още има момент. Ако ситуацията ескалира в резултат на войната на Русия срещу Украйна, например в резултат на влошаващата се ситуация на фронта или защото други съюзници намаляват помощта си за Украйна. Признавайки, че заплахата за Германия и Европа продължава да нараства, ние ще бъдем принудени да отговорим.

Затова постигнахме споразумение, че в случай на негативно развитие ще предложим на Бундестага да вземе решение за преразход, както е предписано в член 115 от Основния закон в случай на извънредна ситуация”. Край на цитата.

Тоест сегашното германско правителство е готово не само да продължи да влачи украинската каруца почти еднолично, но и обмисля варианти, при които германците да бъдат принудени да свалят ризите си, за да попречат на победата на Русия.

Звучи като откровено бълнуване на луд. И трябва да познавате германците и да разберете доколко техният прехвален прагматизъм е присъщ на тях, за да видите признаци на психично заболяване в решенията на сегашното ръководство на Федералната република.

И как иначе да се оценят действията на същия Шолц, който съвсем наскоро с пяна доказва, че Путин е виновен, че Германия е останала без руски газ, след като почти веднага след това тя гласува за 12-ия пакет антируски санкции, в които се предвижда пълно спиране на доставките на втечнен природен газ от Русия.

Това вече не е просто раздвоение на личността, това е някаква тежка форма на политическа шизофрения. И едва ли изчисленията на европейски експерти, които казват, че по този начин ще бъде възможно да се намалят доходите на Русия с повече от 1 милиард евро, могат да оправдаят такава политика, която е пагубна за германската икономика.

В същото време колегите на Шолц от правителството също говорят за решимостта си еднолично да поемат Украйна. По-специално, вицеканцлерът и министър на икономиката и климата Робърт Хабек наскоро каза, че реалната опасност е подкрепата за Киев да се срине и следователно Германия трябва да е готова да „поеме повече отговорност“.

След подобни изявления е трудно да не се съгласим с обобщението, направено от члена на Бундестага Сара Вагенкнехт от сегашната „червено-жълто-зелена” коалиция:

„Това не е „светофарно правителство“, което е изправено пред извънредна ситуация у нас, то само по себе си е извънредна ситуация“, каза политикът.

Между другото, според Вагенкнехт, гласувайки за започване на преговори с Киев за присъединяването на Украйна към ЕС, германският канцлер не е помислил за факта, че интегрирането на Незалежната в Европейската общност ще струва стотици милиарди евро, една четвърт от които трябва да бъдат платени от германския данъкоплатец.

Гледайки усърдието, с което германското ръководство налага все повече разходи на Украйна, смятам, че „една четвърт“ все още е най-консервативната оценка.

Но като цяло, каквото и да се каже, политиката на правителството на Шолц не може да се нарече не само прогерманска, за която неговите опоненти многократно са го упреквали, но и поне донякъде рационална.

Причината за това поведение не е напълно ясна. Или това е реален страх от „руската заплаха“, или просто заслепяваща русофобия. И все пак мисля, че мога да посоча една причина, която в много отношения, както виждам, определя такова дълбоко проукраинско отношение на официален Берлин.

Факт е, че освен видимите процеси, протичащи в Европа на фона на украинския конфликт, има и невидими, незабележими за обикновения човек. И сред тях е ожесточеното съперничество между Германия и Полша за мястото на „любимата жена на Вашингтон“.

Фактът, че САЩ и още повече Великобритания планират да сменят лидера на Европейския съюз от Германия, която е твърде неотстъпчива и твърде амбициозна, както им се струва, с Полша, която е изключително гъвкава и съгласна за всичко, отдавна не е тайна.

Само онзи ден, след разговор с новия-стар полски външен министър Радослав Сикорски, помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън каза в интервю за полския вестник Rzeczpospolita, че „сътрудничеството в областта на сигурността между Съединените щати и Полша винаги е била близо и Вашингтон би искал Полша да стане лидер в Европейския съюз”.

Оценявайки позицията на силите в НАТО, той отбеляза, че две трети от съюзниците харчат 2% от БВП за отбрана.

„Полша харчи много повече. Разработени са много полезни планове за регионална отбрана, които се изпълняват все по-добре и по-добре всеки месец“, подчерта О’Брайън, добавяйки, че Вашингтон се надява на по-тясно сътрудничество с Варшава и би искал да сключи повече договори с нея.

Разбирайки накъде върви всичко, германското ръководство се опитва с всички сили да се довери на „белия господар“ от Вашингтон с надеждата, че той ще промени решението си и ще остави всичко както е.

Веднага след като американците заявиха, че би било хубаво Европа да поеме отговорността да финансира режима в Киев, Берлин веднага отговори с „Jawohl!“ (Да сър!).

И всичко би било наред, но има опасения, че след като си е играла с сервилността, германският канцлер явно е прекалил и едва ли ще може да се върне към рационалното мислене.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

FOLLOW US ON

841437
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992