Боингите се разпадат по време на полета. Разстрелват свидетелите!





Разпадат се по време на полета. Какво не успя да разкаже свидетелят по делото срещу “Боинг”

Зачестиха инцидентите със самолети, има сериозни нарушения в производството – “Боинг” отново закъса. На този фон един от основните информатори по делото срещу компанията умря при мистериозни обстоятелства. Какво се случва в заводите на авиоконцерна?

„Не е за вярване“

Джон Барнет е намерен в превозно средство, паркирано в хотел “Холидей Ин” в Норт Чарлтън, Южна Каролина. Причината за смъртта е огнестрелна рана. Загиналият е държал в ръката си пистолет.

Passenger Airplane with a big explosion in the sky

На този ден, 9 март, бивш мениджър по качеството, който е работил в “Боинг” близо 30 години, трябваше да свидетелства по дело за нарушения при производството на пътнически самолети. Адвокатите обаче не успяха да се свържат с него и подадоха сигнал. Тялото е открито от служители на хотела, в който е отседнал.

Според близки до него Барнет напоследък бил в приповдигнато настроение: „Очаквах с нетърпение времето си в съда и се надявах, че това ще принуди производителя на самолети да се промени.“

“Не видяхме никакви признаци, че той е искал да се самоубие”, потвърждават адвокатите на информатора Робърт Туркевиц и Брайън Ноулс. “Невъзможно е да повярваме какво се е случило”, допълват те.

Адвокатите описаха починалия като “смел, честен човек с най-висока почтеност”. Пресслужбата на компанията също побърза да изрази съболезнования на семейството и приятелите на починалия, въпреки факта, че през последните години Барнет се превърна в символ на борбата срещу грубите нарушения във фабриките и лъжите на ръководството на корпорацията.

Катастрофа за икономиката

Дълбоките системни проблеми на “Боинг” станаха очевидни след две големи катастрофи. През октомври 2018 г. нов самолет 737 Макс-8, летящ от Джакарта, се разби в Яванско море. Загинаха 189 души. Няколко месеца по-късно, през март 2019 г., същият самолет се разби в Етиопия по подобен сценарий – 157 жертви.

Разследването разкри, че отчаяният опит на “Боинг” да се справи с конкурентите си е довел до трагедията. Има дуопол на световния пазар за големи самолети. Дълго време американската компания имаше предимство пред европейския консорциум “Еърбъс” . В един момент обаче тя започна да губи.

През 2010 г. “Еърбъс” представи нов продукт – по-икономичен и екологичен самолет A320нео с подобрени двигатели. В отговор “Бойнг” отново модернизира класиката – самолетите от серия 737.

Характеристиките на корпуса, разработен още през 60-те години, бяха сравнително къс колесник и кратко разстояние от крилото до земята. Новите двигатели не се побираха там, така че инженерите трябваше да ги преместят извън ръба на крилото. Това се отрази на управляемостта – самолетът имаше склонност да повдига прекомерно носа си, което заплашваше с обръщане.

За да компенсира недостатъка, на “Макс” беше инсталирана специална програма – „Подобряване на характеристиките на маневрената система“, Система за увеличаване на маневрените характеристики. Тя насила свежда носа, когато той е опасно повдигнат. Вярно, беше необходимо да се преквалифицират екипажите – и това беше допълнително време и пари. Затова “Бойнг” „забрави“ да каже на авиокомпаниите и екипажите за иновацията.

Когато най-накрая пилотите бяха запознати с инструкцията за новата програма, се оказа, че тя е написана меко казано несъвършено. Според експерти именно това е могло да доведе до самолетната катастрофа в Етиопия. Освен това съществува възможност самата система да е ненадеждна, тъй като разчита само на един сензор.

В резултат на това самолетите 737 “Макс” бяха спрени за дълго време, а превозвачите масово анулираха договори. “Еърбъс” пое лидерството по брой поръчки и доставени самолети за първи път – и оттогава твърдо държи титлата на най-големия производител на самолети в света.

Това удари цялата икономика на САЩ. Компанията има приходи от стотици милиарди долари и наема повече от милион души в свързани индустрии. Според експертите заради скандала с авиационния концерн САЩ са загубили един процент от ръста на БВП през 2019 г.

„Извадиха го от кошчето“

Но проблемите със Системата за увеличаване на маневрените характеристики са върхът на айсберга. Оказа се, че американският регулаторен орган – Федералната авиационна администрация на САЩ – всъщност делегира контрола върху качеството на производството на “Боинг” … на самия “Боинг”. Както каза сенатор Ричард Блументал, „лисицата беше поставена да отговаря за кокошарника“.

Междувременно разследване на “Ню Йорк Таймс” установи, че авиокомпанията “често цени скоростта над качеството”.

Работници в завода в Северен Чарлстън, където се произвежда широкофюзелажният 787 “Дриймлайнър”, се оплакаха пред репортери, че в отделенията на самолета остават отломки, което може да доведе до повреди по време на работа. Освен това в производството се използват очевидно дефектни части. В същото време ръководството на компанията прикрива недостатъци и оказва натиск върху служителите, които се оплакват от нарушения.

Един от героите на материала е Джон Барнет, който се пенсионира през 2017 г. Той казва на изданието, че части, които буквално са били извадени от кофа за боклук, са били монтирани върху обшивките.

„Според мен нито един самолет от завода в Северен Чарлстън не е безопасен“, каза бившия мениджър по качеството.

Може би никога няма да разберем защо животът на Барнет е трагично прекъснат. Но производителят на самолети едва ли ще успее да си възвърне доверието в себе си – в крайна сметка проблемите на “Боинг” не са изчезнали.

Забиха болта

На 5 януари 2024 г. врата падна от самолет 737 Макс-9 на “Аляска Еърлайнс” по време на полет. За щастие самолетът не е имал време да набере височина и трагедията е избегната. Оказва се, че служителите на монтажния завод са забравили да я закрепят с болтове.

Инцидентите следваха един след друг. При излитане от Сан Франциско на 7 март колесник на 777 се откачи и падна върху паркирани автомобили.

А на 11 март “Боинг 787 Дриймлайнър” на път от Сидни за Оукланд внезапно загуби височина. Пилотът призна, че временно е загубил контрол над самолета: „Всички сензори просто изгаснаха.“

“Свестих се и видях хора на тавана. Те сякаш бяха залепени за него и след това паднаха на пода”, спомня си един от пътниците.

Само за седмица са станали пет различни инцидента с най-новите модификации на самолети “Боинг”.

„Не съм разочарован, ядосан съм“

След инцидента с полета на “Аляска Еърлайнс” Федералната авиационна администрация нареди шестседмичен преглед на производството на “Боинг 737 Макс”. Компанията се провали на 33 от 89 теста. По-специално се оказа, че служителите са проверили херметичността на самолетите с ключ карта от хотел и са използвали обикновен течен сапун като смазка.

“Аз съм повече от разстроен и разочарован. Ядосан съм”, каза изпълнителният директор на “Аляска Еърлайнс” Бен Миникучи. “Моят въпрос към “Боинг” е: Какво ще направят, за да подобрят своите вътрешни програми за качество?”, допълни той.

На този фон някои авиокомпании решиха да преминат изцяло към “Еърбъс”. Общо в края на 2023 г. има малко над десет хиляди самолета “Боинг” в експлоатация и повече от 13 хиляди самолета на “Еърбъс”. Вероятно в близко бъдеще съотношението ще се промени още повече в полза на европейците. Въпреки това, както отбелязват експертите, световната авиационна индустрия няма да може напълно да се откаже от “Боинг” – в дуопола има малък избор.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

FOLLOW US ON

834513
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992