CREATIVE BURNOUT ИЛИ КОЛКО Е ВАЖНО ДА ГОРИМ, НО ДА НЕ ПРЕГАРЯМЕ





Казват, че ако трети ден не ви се става от леглото, то значи е сряда. Поводът да не желаете да напуснете уюта на спалнята си и да нямате грам мотивация за предстоящия ден, всъщност може и да не е пряко свързан с това кой ден от седмицата е. Може просто да сте поредната жертва на creative burnout.

В буквален превод creative burnout означава творческо прегряване/прегаряне… изчерпване. Иначе казано – липса на идеи. И на мотивация!

Просто идва един момент, в който блокирате. Няма ги всички онези добре планирани идеи, няма спомен от това за което мислехте в метрото, на път за работа, изпарили са се дори и онези гениални мисли, които ви връхлитат под душа или докато тъкмо се унасяте да заспите… Някои от точно тези идеи бяха наистина добри, но в момента, в който се очаква да генерирате нов проект или съдържание, просто не знаете откъде да започнете. Чувството е такова, все едно никога не сте работили това, което вероятно правите от години.

Точно това е creative burnout. Той засяга най-често хора, от които се очаква непрекъснато да създават нещо ново, да бъдат артистични и креативни. Това обикновено са хората на изкуството, но прегарянето може да се прояви във всяка една работна сфера. И при всички, които творят със сърцата си!

За креативното прегаряне няма възраст, то може да се случи когато сте на 15, може на 50. Може даже и няколко пъти в рамките на по-малко от 5 години.

Много хора вероятно намират темата за далечна. Ние обаче вярваме, че не малко креативни и отдадени на професията си хора, ежедневно се сблъскват с подобни състояния, заради което решихме да ви представим нещата, които могат да доведат след себе си – прегаряне.

Избрахме да не ги класираме, а просто да ги изброим и да добавим съвети за справяне с тях. Няма по-важни или по-маловажни, това което не прави впечатление за един, може да се превърне в последната кибритена клечка за друг.

Фактор: Претоварването и поемането на много повече работа, отколкото обикновено вършите. Колега е в отпуска, назначени сте на нова позиция, има предложение за много добър проект и вие сте готови да казвате „да”, на всеки въпрос, питащ ще поемете ли това, и това, и това… Спрете! Прекаленото количество задачи има голяма вероятност да се отразява негативно на здравето ви и още по-голяма на качеството на работа. Изтощението върви ръка за ръка с бързото изчерпване.

Съвет: Приемете, че не сте робот, колкото и да обичате и да се вдъхновявате от работата си. Изберете да се заемете с нещата, които освен, че трябва да се свършат, ви носят и поне малко удоволствие. Да, спешните неща, са си точно такива – спешни и неотложни, но вярваме, че могат достатъчно добре да бъдат разпределени между всички членове на екипа. А ако въпреки че сте затрупани с работа поне до следващия март, все пак поредният проект е изключително близък на сърцето ви, то просто можете да помогнете на колегата, който го е поел. Не опитвайте да носите света или поне офиса на плещите си… Това го може само Атлас, но дори и той се уморява!

Фактор: Работата не ви вдъхновява. Вероятно е временно, и отново е свързано точно с творческата мускулна треска. Може би липсват проекти, които да ви карат да заспивате с усмивка и да се събуждате с нетърпение да ги започнете. Или пък поставените задачи от последната оперативка, не разкриват пълния ви потенциал и желанието да вложите частица от себе си се е изпарило. Има ги тези моменти! За съжаление не всичко което ни се налага да работим, дори и в най-перфектната работа, ни радва на 100%. Изпълнението на подобни задачи демотивира и дори след това да получите най-страхотния проект, просто нямате желание за него. Именно това е сред най-честите причини за creative burnout.

Съвет: Колкото и трудно да звучи – не се демотивирайте. Най-лесното нещо е да се откажете или просто да започнете да се пренавивате, ядосвате и отчайвате. Запомнете, че всеки има трудни моменти, омразни задачи, тромави проекти, неразбиращи партньори. Неизбежно е! За да не прегреете напълно разнообразявайте неприятните неща с по-приятни – правете си чести кратки паузи, пускайте си любими песни, дори ако искате драскайте, скицирайте, рисувайте. Да, точно така – направете бърза бележка, симетрична спирала, детайлно нарисувано око, каквото пожелаете. Кратките ангажирания на мозъка с неща, които обичате да правите, ще ви помогнат да мислите по-продуктивно и за неприятната част от работата.

Фактор: Преумората до голяма степен може да бъде свързана с поемането на прекалено много работа, но може да бъде породена и от рутинна такава, извършвана дълго време без почивка. Работите до късно и си лягате след полунощ, използвате почивките, по време на работния ден, за да довършите онази важната таблица, в събота бързате да скицирате още един- два модела, а в неделя да довършите редакцията на последните няколко файла… Недейте! Почивките се наричат така, защото в тях човек си почива. И да, творците също са хора! Затова не се преуморявайте, тази работа така или иначе ще я свършите, вероятно дори много по-пълноценно, след като сте отпочинали.

Съвет: Давайте на тялото и съзнанието си почивка. Достатъчно често и на равни порции, то вероятно е гладно за този деликатес, затова – зарадвайте го. И още нещо – наспивайте се. Да, това е почти същото като да си дадете почивка, но молим ви не подценявайте съня. Нощният сън! Преумората, породена от безсъние, може да ви накара да блокирате, още преди да сте усетили какво се случва, затова… спете!

Ако все пак видите, че нищо не сработва достатъчно добре и преумората надделява, то просто си вземете почивка. Истинска почивка, в която да се оттърсите от всичко и всички. Не е нужно да бъде цяла седмица и непременно да е свързана с поредната екзотична дестинация. Даже ви препоръчваме да не е! Вземете си ден-два, платен или неплатен отпуск. Останете си у дома, наспете се; гледайте сълзливи романтични комедии или любими семейни видеоклипове; вземете си дълга вана или пък душ; поръчайте си пица или китайско, а защо не и двете; купете си букет цветя или пресадете наличните у дома; направете си чай и си позволете торта… Можем да изброяваме до безкрай, но вярваме, че вие по-добре от всеки друг знаете как да оползотворите един-два дни, без работни задачи. Давайте смело!

Фактор: Има обаче и един труден момент, наречен връщане след отпуска. Влизането в ритъм при по-дълга ваканция е толкова трудно, колкото и последните седмици, преди отпуската. Много вероятно е вдъхновението ви да си мисли, че продължавате да бъдете някъде по плажовете на Егейско море, по улиците на Рим или из замъците в Прага. На вас, вероятно също ви се иска още да сте на тези места, но в момента сте в офиса. А още по-лошата новина е, че просто се налага да започнете да работите. Точно в такива моменти творческото прегряване е на щтрек и само чака да влезе в атака.

Съвет: Ако мислите, че това ще ви накара да се чувствате по-добре – занесете спомен от ваканцията си и го поставете на работното си бюро, сложете снимка от последното си пътуване на десктопа на лаптопа, носете шала, който си купихте и имате чувството, че след всичките пранета още мирише на море. Вероятно ваканцията ви е била наистина хубава и това е чудесно. Почерпете вдъхновение от почивните си дни и го вложете в новите проекти, върху които работите.

Фактор: Отменихте среща с приятелка, за да довършите този доклад. Не отидохте на вечеря със сестра ви и новото й гадже, защото крайният срок за проекта е вдругиден, а вие сте още наполовина. От 3 седмици обещавате на детето да го заведете в зоопарка, но отново ще се наложи да го направи баба му, защото е абсолютно наложително да изпратите тези снимки, възможно най-скоро. Колко подобни момента имахте през последната седмица? Ами месец? Едно от най-трудните неща е постигането на баланс между работата и личния живот. Ако прекалено често прибавяте тежести, в полза на работата, то скоро везната така ще се наклони, че твърде много ще ви доближи до жаравата на умората и демотивацията. Много е вероятно и да се изгорите.

Съвет: Не пропускайте важните моменти от живота си. Банално е, но работа никога не спира. Намирайте време за всичко, което ви кара да се усмихвате.

Изберете си време, което да прекарвате със семейството си, но наистина с тях, а не около тях. Поканете приятелките си на спонтанно дамско парти. Може и без повод, празнувайте приятелството, винаги си заслужава. Заведете децата/племениците/кръщелниците си в музея или на театър, може и на кино. Намерете своя начин да балансирате и не си позволявайте да си играете с везната. Времето, посветено на семейството, приятелите, хобитата, домашните любимци дори, това е нещото, което без да усещате ви държи мотивирани и вдъхновени и в работния процес.

Работа ще има винаги, а с нея има и неочаквани успехи, трудни моменти, смели идеи, кризисни ситуации, вдъхновяващи проекти и гръмки провали… Сякаш едните вървят винаги ръка за ръка с другите. За да направите нещо наистина добро, то вероятно трябва преди това да направите и няколко грешки, за да достигнете до съвършенството, учейки се от тях. Работете с цялото си сърце, но и почивайте така активно, както работите. Това е! Казват, че хората, занимаващи се с изкуство винаги горят! Нека не прегаряме…







БЕЗПЛАТНИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget

FOLLOW US ON

840844
ЗА КОНТАКТ

Най добрият и бърз начин да се свържете с нас е по месънджър на Фейсбук. Нашият адрес:
– – –
The San Francisco Telegraph
2076 – 16th Avenue, Suite A
San Francisco, CA 94116 USA

1 AEROPST WAY
MIAMI, FLORIDA
33206-3206
USA
“VOICE FROM AMERICA”
Phone: +789 322 2032

1958 South 950 East
Provo, UT 84606
United States
Phone: 801-765-9400
Fax: 801-765-1992